Matrimonial property

SCHMUCKBILD + LOGO

INHALT

BREADCRUMB

Γλωσσάριο

 

Αμοιβαία αναγνώριση αποφάσεων: η βασική αρχή του νέου κανονισμού Βρυξέλλες ΙΙ που ενθαρρύνει όλα τα κράτη μέλη να αναγνωρίζουν τις αποφάσεις όλων των υπολοίπων κρατών μελών σχετικά με τη γονική μέριμνα.

Αμοιβαία εμπιστοσύνη: η βασική αρχή του νέου κανονισμού Βρυξέλλες ΙΙ που απαιτεί τα δικαστήρια των κρατών μελών να εμπιστεύονται το περιεχόμενο του ξένου δικαίου και τις αποφάσεις που λαμβάνουν τα δικαστήρια ξένων χωρών σε υποθέσεις γονικής μέριμνας.

Αναγνώριση αποφάσεως: η αποδοχή ότι μια απόφαση που έχει εκδοθεί σε άλλη χώρα έχει νομική ισχύ. Μια απόφαση πρέπει πρώτα να αναγνωριστεί για να είναι δυνατόν να εκτελεστεί.

Γενικός εισαγγελέας: το άτομο που εκδίδει γνώμη επί της αιτήσεως προδικαστικής αποφάσεως η οποία καθοδηγεί και διαμορφώνει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Διαδικασία εκδόσεως προδικαστικής αποφάσεως: η διαδικασία βάσει του άρθρου 267 ΣΛΕΕ με την οποία μπορούν τα εθνικά δικαστήρια να ζητήσουν οριστική απόφαση σχετικά με την έννοια και την ερμηνεία του δικαίου της ΕΕ από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Διαφορά γονικής μέριμνας: ο όρος «γονική μέριμνα» ορίζεται στο άρθρο 1 του νέου κανονισμού Βρυξέλλες ΙΙ ως κάθε απόφαση που σχετίζεται με το παιδί, συμπεριλαμβανομένων αποφάσεων σχετικά με το δικαίωμα επιμέλειας και το δικαίωμα επικοινωνίας, την επιτροπεία, την τοποθέτηση του παιδιού σε ανάδοχη οικογένεια ή σε ίδρυμα και τη διοίκηση της περιουσίας του παιδιού.

Δικαιοδοσία: η αρμοδιότητα ενός δικαστηρίου να εκδικάσει μια υπόθεση. Το δικαστήριο θα έχει δικαιοδοσία σε περιπτώσεις που υπάρχει καθορισμένη σύνδεση μεταξύ της χώρας και της διαφοράς.

Εκκρεμοδικία: η εν λόγω αρχή διέπει την κατάσταση κατά την οποία δύο δικαστήρια σε περισσότερα από ένα κράτη μέλη έχουν επιληφθεί της ίδιας διαφοράς γονικής μέριμνας. Σε αυτές τις συνθήκες, το δικαστήριο που επιλήφθηκε πρώτο έχει το δικαίωμα να εξετάσει εάν έχει δικαιοδοσία επί της υποθέσεως.

Εκτέλεση αποφάσεως: η διαδικασία διασφάλισης της συμμόρφωσης με τους όρους μιας αποφάσεως που προέρχεται από δικαστήριο ξένης χώρας. Μια απόφαση μπορεί να εκτελεστεί μόνο αφού έχει αναγνωριστεί.

Επείγουσα προδικαστική διαδικασία: η διαδικασία βάσει του άρθρου 267 ΣΛΕΕ με την οποία μπορούν τα εθνικά δικαστήρια να ζητήσουν οριστική απόφαση σχετικά με την έννοια και την ερμηνεία του δικαίου της ΕΕ από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Η διαδικασία μπορεί να διεξαχθεί πιο γρήγορα εάν υφίσταται πίεση χρόνου για την απόφαση σε υποθέσεις οικογενειακού δικαίου, και με τη συγκατάθεση του Δικαστηρίου.

Επικοινωνία: η φράση «δικαίωμα επικοινωνίας» συνιστά γενικό όρο για οποιαδήποτε απόφαση που σχετίζεται με τα άτομα με τα οποία θα έχει επαφή το παιδί, για πόσο διάστημα και υπό ποιες συνθήκες. Το εθνικό δίκαιο μπορεί να χρησιμοποιεί διαφορετική ορολογία για αυτά τα είδη αποφάσεων (π.χ. επαφή).

Επιμέλεια: η φράση «δικαίωμα επιμέλειας» συνιστά γενικό όρο για οιαδήποτε απόφαση σχετικά με το πού ζει ένα παιδί και με ποιον. Το εθνικό δίκαιο μπορεί να χρησιμοποιεί διαφορετική ορολογία για αυτά τα είδη αποφάσεων (π.χ. διαμονή).

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο είναι το δικαστήριο με αρμοδιότητα όσον αφορά το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα θεσμικά όργανα, και εδρεύει στο Στρασβούργο. Δεν είναι το ίδιο όργανο με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ευρωπαϊκό οικογενειακό δίκαιο: το σύνολο των κανονισμών με στόχο τη ρύθμιση των διασυνοριακών οικογενειακών διαφορών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μεταξύ άλλων σχετικά με τη δικαιοδοσία και την αναγνώριση και εκτέλεση αποφάσεων διαζυγίου, γονικής μέριμνας, απαγωγής παιδιών, διατροφής και επιλογής δικαίου όσον αφορά διαζύγια.